Wat is de kostprijs van een BEN woning?
Vanaf volgend jaar moeten alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen voldoen aan de BEN-principes. Ben jij van plan een energiezuinige woning te bouwen? Dit is wat je moet weten over de kostprijs van een BEN woning.
De kostprijs van een BEN woning
Ieder die wilt bouwen, stelt zichzelf de volgende vragen: Hoeveel kost een BEN woning? Is dit haalbaar met mijn budget? Met de strikte BEN-principes in het vooruitzicht vrezen velen dat bouwen straks onbetaalbaar wordt. Niets is minder waar. Vandaag voldoen de meeste nieuwbouwwoningen dankzij een goede isolatie al aan de energie-eisen. Met behulp van hernieuwbare energie slagen velen er zelfs in de toekomstige normen al te halen.
Ben jij ook zo ambitieus ingesteld? Doorgaans stelt men dat BEN-bouwen 10 tot 15 procent duurder is dan een gewone nieuwbouw.
Exacte cijfers kunnen we er niet op plakken. Het is echter wel zo dat
wie het slim aanpakt de meerkosten met zo’n 5 procent kan beperken.
Reken daarbij dat de waarde van je BEN woning ten opzichte van een gewone nieuwbouw alleen maar stijgt naargelang de investeringen in energiebesparing.
Wil je een inschatting maken van je bouwbudget? De kostprijs van een huis
wordt vaak snel berekend per vierkante meter. Het is dus afhankelijk
van de oppervlakte. De gemiddelde prijs van een BEN woning ligt rond de 1.800 a 2.000 euro per vierkante meter, exclusief BTW.
Heb jij al een bouwgrond? Dan kan je zelf de berekening maken. Zo niet,
weet dan dat de gemiddelde oppervlakte van een nieuwbouw ongeveer 200 vierkante meter bedraagt. De gemiddelde kostprijs voor een BEN woning ligt dus iets boven 280.000 euro, exclusief BTW. Let wel: dit is zonder de aankoop van de bouwgrond berekend.
BEN-premies voor nieuwbouw
Wie beslist om een BEN woning te bouwen, komt in aanmerking voor bepaalde premies. Zo is er om te beginnen de E-peilpremie. Afhankelijk van het E-peil (maximaal 30) van je bouwaanvraag, geniet je van een korting op de onroerende voorheffing. Deze premie wordt groter naarmate je E-peil lager ligt. Met een E-peil van maximaal E20 wordt je gedurende vijf jaar zelfs volledig vrijgesteld van onroerende voorheffing. Daarnaast is er ook de energielening en bieden bepaalde banken een zogenaamd BEN-krediet aan. Wie dit krediet afsluit krijgt een korting over de looptijd van zijn lening.
Vergeet niet dat je met een BEN woning eerst en vooral bespaart op je toekomstige energiefacturen. Binnen de vijf à tien jaar zijn de meerkosten terugverdiend.