Prijsstijging bouwmaterialen tot wel 50%
Je kan er niet omheen: sedert het begin van de coronacrisis staan we ook voor een hele resem economische uitdagingen. We krijgen bijna dagelijks berichten over extreme energie- en brandstofprijzen en een hogere levensduurte. Maar hoe zit het intussen met de prijsstijging bouwmaterialen voor het bouwen en verbouwen? Wanneer begin je er aan, of berg jij jouw bouwplannen beter nog even op? We beantwoorden hier enkele prangende vragen.
Waarom zo’n prijsstijging bouwmaterialen?
De ellende begon in 2021, toen steeds meer bouwbedrijven tekorten aan bouwmaterialen signaleerden. Op korte tijd ging, vanwege de schaarste, de prijs voor bepaalde grondstoffen pijlsnel de hoogte in. Zo noteerden we een prijsstijging van 25% voor hout en 50% voor staal tijdens de zomer van 2021.
Ook andere sectoren kloegen over een tekort aan grondstoffen en verpakkingsmaterialen. Dat had grote impact op de productie van bepaalde materialen. Een niet te onderschatten factor was ook het moeilijker containertransport over zee. Deze logistieke complicatie bracht terug een pak extra kosten met zich mee. De combinatie van al deze omstandigheden, had hogere prijzen en langere leveringstermijnen tot gevolg.
Vanwaar het tekort aan bouwmaterialen?
Toen we na de zomer van 2020 terug wat optimistischer werden, kwam er een enorme vraag naar bouwmaterialen. Geld dat anders bijvoorbeeld werd gespendeerd in het buitenland, werd geïnvesteerd in de eigen woning. Ook tijdens de lockdown, begonnen we massaal te klussen. Na die eerste lockdown en aansluitende verlofperiode, waren de voorraden in vele bedrijven al erg geslonken?
De economie is zich doorheen de coronacrisis geleidelijk aan gaan herstellen. Goed nieuws, maar ook een uitdaging, want de vraag is veel groter dan het aanbod. Vele bedrijven en fabrieken zijn nog aan een inhaalbeweging bezig als gevolg van tekorten en de vele lockdowns. De grote vraag naar bouwmaterialen zoals staal, hout, isolatie en aluminium zorgen nu voor een oplopend tekort en ongezien hoge vraagprijzen.
Zullen de prijzen terug dalen?
Economen voorspellen dat vraag en aanbod terug in evenwicht komen binnen een aantal maanden. Vele leveranciers vulden hun voorraad intussen grotendeels terug aan. Daardoor zal de vraag naar bepaalde producten opnieuw verminderen. Eens de vraag getemperd is, daalt de prijs navenant.
We spreken dus over een tijdelijk fenomeen. Het is echter moeilijk te voorspellen wanneer de prijzen en levertermijnen opnieuw stabiliseren. Als we kijken naar andere markten is er wel hoop op beterschap. Zo is bijvoorbeeld in de V.S. de piek bereikt, als we kijken naar o.a. de prijs van hout.
Wat verwachten we in 2022?
We eindigen met een vrolijke noot. Nu we het nieuwe jaar hebben ingezet, zijn dankzij de spilindex ook onze lonen aangepast, in positieve zin. Een woning is en blijft een prima investering om dat extra budget aan te spenderen. De voornaamste factor waar we dit jaar nog rekening mee moeten houden, zijn de langere levertermijnen voor bepaalde materialen en bijgevolg de uitvoeringstermijn voor volledige projecten.
De piek van de prijsstijging bouwmaterialen lijkt intussen wel achter ons. De prijzen liggen echter nog steeds hoger dan voor de coronacrisis. Om deze terug op dat niveau te krijgen, zal er zeker nog wat tijd moeten over gaan.
Hou er langs de andere kant rekening mee dat de rentevoeten van hypothecaire leningen sterk gedaald zijn en nog steeds heel laag liggen. In dat opzicht zou 2022 misschien wel de uitgelezen periode kunnen zijn om je eigen woning te bouwen of verbouwen!