Houtskeletbouw versus traditioneel bouwen
Één van de belangrijkste beslissingen die je bij de aanvang van een bouwproject moet nemen is deze: welke bouwmethode is het meest geschikt? Kies je voor houtskeletbouw of ga je traditioneel bouwen?
Houtskeletbouw versus traditioneel bouwen
Houtskeletbouw is een relatief nieuwe methode. Toch hebben tegenwoordig heel wat aannemers er ervaring mee en maakt het gestaag zijn opmars. Deze bouwmethode wordt gekenmerkt door een iets langere voorbereidingsperiode. Eenmaal op de werf gaat het echter sneller vooruit dan bij een traditionele woning omdat de muren en vloeren door ervaren vakmannen worden geprefabriceerd in een atelier. Vervolgens worden deze op de bouwplaats gemonteerd hetgeen een klus is die snel wordt geklaard. De constructie is op korte termijn wind- en waterdicht waardoor er een minimaal risico is op vochtproblemen tijdens het productie- en plaatsingsproces. De verdere afwerking (gevelmetselwerk, dakbedekking, ramen,…) wordt dus niet vertraagd door uitdrogingsperiodes noch door weersomstandigheden. Bij klassiek bouwen is dat wel het geval. Daar loopt het metselwerk al eens vertraging op door regen of vrieskou.
Kortom: Aan een houtskeletbouw gaat een iets langere voorbereidingsperiode vooraf dan bij traditioneel bouwen. Eenmaal op de werf gaat het sneller.
Houtskeletbouw kostprijs
De prijs van houtskeletbouw ligt niet ver van die van klassiek bouwen. Wel zijn er meer mogelijkheden om de kosten te drukken. Net omdat de woning er sneller staat, betaal je minder aan werkuren voor de arbeiders. Daarbij verlies je indirect minder geld aan bijvoorbeeld een langere huur of dubbele afbetalingslast van een lening.
Houtskeletbouw is een duurzame bouwmethode. Het gebruikte materiaal is zeer ecologisch. Het hout is droog, licht en vochtregulerend. Het isoleert goed waardoor je minder moet stoken. Dat resulteert op zijn beurt in een lager E-peil voor jouw woning. Op lange termijn bespaar je dus op je energiefactuur, én jouw woning is meer waard.
Een houtskeletwoning is minder zwaar dan een gemetst huis. Bij minder draagkrachtige grond moet men soms om traditioneel te bouwen speciale funderingstechnieken toepassen. Dat is niet het geval bij een houtskeletbouw. Ook zo kan je de kostprijs drukken.
Let wel op: bij houtskeletwoningen is het van groot belang dat je kiest voor een bouwfirma die hier de nodige expertise in heeft. Architecten en bouwfirma’s met weinig ervaring durven wel eens veel kosten te maken.
Houtskeletbouw voor- en nadelen
Voordelen: | Nadelen: |
Snel bouwproces | Trage voorbereidingsperiode |
Ecologisch en milieuvriendelijk | Thermische inertie is minder goed |
Laag energieverbruik |