BEN woningenEnergetische renovaties
Houtskeletbouw

Energetische renovaties

Wat is energetisch verbouwen?

Je vond je droomwoning? Of je bent nog druk op zoek naar een nieuwe thuis? Dan heb je vast al een langetermijnvisie voor je eigen woonst. Gezien het huidige klimaat,  is één van je prioriteiten in alle waarschijnlijkheid energiezuinig of energetisch verbouwen. Bij nieuwbouw is een BEN-woning (Bijna-EnergieNeutraal bouwen) intussen al de norm. Je moet bij het bouwen van een woning immers verplicht rekening houden met de zogenaamde BEN-eisen.   Maar ook bij renovaties wint energie-efficiëntie aan belang. Wat verstaan we nu onder energetisch verbouwen? Een IER of Ingrijpende Energetische Renovatie houdt in dat minstens 75% van de bouwschil van je woning (na)geïsoleerd moet zijn. Een tweede voorwaarde is het vervangen van installaties voor verwarming, koeling en sanitair.

Wat valt onder energetische renovatie?

Een IER of Ingrijpende Energetische Renovatie bestaat dus uit twee voorwaarden. De eerste voorwaarde omvat de bouwschil van je woning. Dat betekent: alle constructies (muren, dak, vensters, deuren) die grenzen aan de buitenomgeving. Hier wordt gefocust op isolatie: dat is immers de eerste stap naar energie-efficiëntie. Om te voldoen aan de eisen voor een IER, dient 75% van de bouwschil (reeds bestaande én ook nieuwe constructies) geïsoleerd of nageÏsoleerd te zijn. De tweede voorwaarde heeft betrekking tot het opwekken van energie. Dat wil dus zeggen: alle technieken voor verwarming, koeling en warm water. Hier is een belangrijke voorwaarde dat de belangrijkste warmteopwekker wordt vervangen door een hernieuwbaar alternatief.

Wat kost een energetische renovatie?

Een veel gestelde vraag: wat kost een energetische renovatie? Volgens een recent rapport bedraagt de gemiddelde kostprijs zo’n 40.000 euro per woning. Maar dit is uiteraard een gemiddelde. De exacte kostprijs hangt af van de staat van de woning en welke werken je wil laten uitvoeren. Dien je bijvoorbeeld (i.p.v. een gewone dakisolatie) de volledige dakconstructie te vervangen? Dan zal je in alle waarschijnlijkheid op een hoger totaalbedrag uitkomen. Het goede nieuws: de overheid voorziet een aantal premies voor wie energiezuinig renoveert. Wie er zich toe verbindt om een eigen woning ingrijpend energetisch te renoveren, wordt daarvoor beloond.
  1. In de vorm van een korting op de registratierechten bij de aankoop van je woning. Bij een ingrijpende energetische renovatie betaal je sinds dit jaar maar 1 procent registratiebelasting (i.p.v. 5%).
  2. Wie BENoveert (Beter Renoveert), kan via netbeheerder Fluvius verschillende premies aanvragen.

Wat is verplicht vanaf 2023?

Het uiteindelijke doel is om zo energiezuinig mogelijk te leven. Vanaf 2023 is er bijgevolg een renovatieverplichting. Wie dan eigenaar wordt van een huis of appartement met een slecht EPC-label, wordt verplicht om de nodige renovaties uit te voeren. Je krijgt daar vijf jaar de tijd voor.

Renoveren met SITO architecten

Heb je plannen voor een Ingrijpende Energetische Renovatie ? Topidee, want IER is een goede investering voor het milieu én voor je portemonnee. Naast een energiebesparing, zal de waarde van je woning ook navenant stijgen. Wil je zo efficiënt mogelijk werken? Geen normen of premies over het hoofd zien? Dan neem je best contact op met een architect met kennis van zaken. Bij SITO-architecten kunnen we je zeker helpen in het realiseren van je droomwoning. Met onze jarenlange ervaring en expertise zijn we ongetwijfeld de geknipte partner voor jouw project.