BEN woning versus passieve woning
Droom je van een duurzaam en energiezuinig huis? Dan kom je al snel uit bij de BEN woning of passieve woning. Maar wat is het verschil precies? We leggen het hier uit.
BEN woning of passieve woning?
Wie vandaag bouwt, wil dat liefst zo ecologisch mogelijk doen. BEN staat voor Bijna Energieneutraal. De naam verklapt het al: deze bouwformule is zeer duurzaam. Om de positieve evolutie een duwtje in de rug te geven, zijn de BEN-normen vanaf 2021 verplicht in heel Europa. Vanaf dan moet iedereen die wil bouwen zich aan de BEN-normen houden. Een passief huis is echter nog stukken zuiniger dan een BEN woning. Ze zijn overal voorzien van ledverlichting en de bewoners moeten energiezuinige huishoudapparaten gebruiken.
Het grootste verschil tussen een passief huis en een BEN woning is het E-peil. We spreken van een BEN woning wanneer het E-peil lager dan E30 is. Bij een passief huis is de waarde meestal negatief, onder 0. Dat betekent dat het huis meer energie opwekt dan dat het verbruikt.
Verder is de netto-energiebehoefte voor verwarming een factor die anders is bij de twee bouwformules. Bij een Ben woning beperkt deze zich tot maximaal 70 kWh/m². In een passiefwoning is dit amper 15 kWh/m².
Een ander belangrijk verschil is het K-peil. Deze waarde geeft een indicatie van de isolatie van het huis. Hoe beter een huis geïsoleerd is, hoe lager de K-waarde. Bij een BEN woning ligt deze rond K30. Bij een passief huis schommelt de waarde tussen K10 en K20.
Ten slotte zijn passieve woningen verplicht een ventilatie met een systeem D te installeren, bovenop een warmterecuperatie. Dat is bij BEN woningen niet het geval.
BEN of passief bouwen: wat is de prijs?
Wil je een BEN woning of een passieve woning bouwen? De keuze is aan jou. Uiteraard is budget een bepalende factor bij het bouwen of kopen van een huis. Vroeger werd aangenomen dat passief bouwen gemiddeld 20% duurder is. Het is echter moeilijk te zeggen of dit vandaag nog steeds klopt.
Een BEN woning bouwen is vandaag hoe dan ook haalbaarder. Het wordt steeds meer de norm en vanaf 2021 zelfs verplicht. De vraag is: wat is de kostprijs van een BEN woning? De meeste mensen kiezen vandaag voor een BEN woning. Ook bouwondernemingen verschuiven hun aandacht van de passiefhuizen naar de bijna-energieneutrale exemplaren.
Wat je ook beslist, een duurzame woning bouwen of kopen is een altijd slimme en toekomstgerichte investering, zeker gezien de huidige energieprijzen. De Vlaamse regering wil bovendien alle Vlaamse woningen tegen 2050 energiezuinig zien. Men hoopt eveneens alle gerenoveerde woningen met een E-peil van 60 te voorzien. Wie vandaag een energiezuinig huis koopt of bouwt, zit sowieso goed.