Geen categorieZonne-energie integreren in een moderne woning

Zonne-energie integreren in een moderne woning

Bij het bouwen van een moderne woning dien je met een aantal voorschriften rekening te houden. Er zijn immers heel wat overheidseisen op vlak van isolatie en duurzame energie. Deze zogenaamde BEN-normen vragen (in 2023) bijvoorbeeld een jaarlijks minimum van 25kWh/m² aan hernieuwbare energie.

Het integreren van zonne-energie in een moderne woning vereist enige investering en planning, maar het kan op termijn een aanzienlijke besparing opleveren en bijdragen aan een duurzamere levensstijl. Hoe je zonne-energie kan integreren in een moderne woning, lees je hier.

Waarom zonnepanelen?

De afgelopen jaren is er veel veranderd op vlak van energiezuinige technologieën en materialen, maar zonne-energie is een blijver. Het is en blijft namelijk een van de beste investeringen: de kosten voor zonnepanelen dalen, terwijl de kwaliteit er steeds op vooruit gaat. De terugverdientijd wordt zo ook steeds maar korter: zonnepanelen zijn dus nog steeds bijzonder rendabel.

Om zo efficiënt mogelijk energie op te wekken, combineer je best verschillende hernieuwbare energiebronnen. Een goed voorbeeld daarvan is een warmtepomp combineren met fotovoltaïsche  zonnepanelen: een warmtepomp werkt immers op elektriciteit. Daarnaast kan je de behoefte aan warm water voorzien d.m.v. een zonneboiler met thermische zonnecollectoren. Er zijn dus heel wat opties om op een duurzame manier energie op te wekken. Maar hoe kan je deze in een moderne woning integreren?

 

Zonne-energie in een moderne woning integreren

Soorten zonnepanelen

Als we het hebben over fotovoltaïsche zonnepanelen, dus zonnepanelen die elektriciteit opwekken, onderscheiden we verschillende soorten. De polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere kleine kristallen. Qua uitzicht hebben ze daardoor een ‘gebroken glas’ uitstraling en een felblauwe tint. Dit type zonnepanelen is dus minder interessant in een moderne woning. Bovendien ligt het rendement iets lager dan het tweede type, de monokristallijne zonnepanelen.

Monokristallijne zonnepanelen herken je aan hun zwarte of donkerblauwe kleur. Ze bestaan uit één enkele kristalstructuur, waardoor ze uniformer en dus heel wat mooier ogen. Bovendien zijn ze een pak efficiënter: vanwege een hogere energiedichtheid, nemen ze minder ruimte in voor dezelfde energieopbrengst. In het verleden waren monokristallijne panelen duurder om te produceren dan polykristallijne panelen, maar de kostenverhouding is in de loop der jaren heel wat verbeterd.

Tenslotte bestaat er een derde type: de amorfe zonnepanelen, ook wel ‘dunne film’ genoemd. Hierbij wordt een fotovoltaïsche laag op een ander materiaal gezet. Bij dit type worden de zonnecellen m.a.w. netjes geïntegreerd, bv. in de dakpannen.

 

Design: zonnedakpannen

Het oog wil ook wat. Daarom werken we bij een moderne woning graag met zonnedakpannen. Deze zonnepannen bestaan eveneens in verschillende types: met een geïntegreerd monokristallijn zonnepaneel, of met een dunne film. Aan beide soorten zijn een aantal voor- en nadelen verbonden.

Esthetiek

Zonnepannen kan je integreren zonder dat het uiterlijk van de woning verandert. In een moderne woning zijn geïntegreerde zonnepanelen of zonnedakpannen sowieso het mooist. Amorfe zonnepannen zijn esthetisch het aantrekkelijkst. Ze hebben een meer egale, donkere kleur en vallen niet zo op.

Opbrengst

Langs de andere kant hebben amorfe zonnepanelen een lager rendement: monokristallijne zonnepanelen hebben een hoger vermogen. Anderzijds presteren amorfe zonnepanelen beter bij minder goede weersomstandigheden. En laat dat in ons landje nu net een groot voordeel zijn. Dunne film-zonnepanelen hebben geen direct zonlicht nodig, maar hebben voldoende met diffuus licht. Ze presteren dus beter bij bewolkte weersomstandigheden.

Kostprijs

Beide soorten zonnepannen kunnen wel wat duurder uitkomen dan gewone zonnepanelen. Houd hierbij echter wel rekening dat de kost van de gewone dakpannen wegvalt. Informeer ook zeker bij je stad of gemeente naar de subsidies voor zonne-energie.

 

Zonnecollectoren

Tot nu toe hadden we het over fotovoltaïsche zonnepanelen die zonne-energie genereren en omzetten in elektriciteit. Er bestaan echter ook de zogenaamde thermische zonnepanelen, die datzelfde zonlicht omzetten in warmte. Dit type zonnepanelen voorziet een woning van sanitair warm water, met behulp van een zonneboiler. Zo’n installatie behaalt een rendement van minimum 60% en is dus een uiterst interessante investering, ook bij duurzame renovaties. Overweeg in een moderne woning dus zeker ook de plaatsing van thermische zonnepanelen voor je warmwaterproductie.

Moderne woning bouwen met SITO architecten

Klaar om je woondroom in vervulling te laten gaan? Laat je van bij de start door een architect bijstaan. Bij SITO-architecten hebben we een jarenlange ervaring in het bouwen van moderne woningen. Afhankelijk van jouw noden en verwachtingen, begeleiden we je stap voor stap en denken we mee over de realisatie. Een persoonlijke, toekomstgerichte aanpak: het maakt ons de geknipte partner die bij jou en je bouwproject past. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.