Benovatie

Benovatie

Een ‘benovatie’ is méér dan een klassieke renovatie. Je verbetert je woning structureel én maakt ze energiezuinig, comfortabeler én klaar voor de toekomst.

En het mooie? Je staat er niet alleen voor. Met een duidelijk stappenplan, ondersteuning van onze architecten en aantrekkelijke premies wordt jouw renovatieverhaal ineens veel haalbaarder.

Benovatie Van Een Huis
Benovatie Van Een Woning

Wat houdt een ‘benovatie’ precies in?

‘Benovatie’ is een samentrekking van ‘beter renoveren’. Het gaat om doordacht verbouwen met een focus op energieprestaties. Je volgt een logische volgorde van werken – van dak tot technieken – zodat elke stap bijdraagt aan een duurzaam resultaat.

Door te benoveren verlaag je je energiefactuur, verbeter je je EPC-score en verhoog je de waarde van je woning. En je zorgt meteen voor een gezonder binnenklimaat en meer wooncomfort.

Meer weten over BEN-woningen?

Zoek je een architect voor je benovatie?
Neem vandaag nog contact met ons op.

Zo gaan we te werk

Een benovatietraject vraagt om een duidelijke structuur en goede begeleiding. De architecten van SITO vervullen daarbij een centrale rol. Wij zijn een ervaren partner die met je meedenkt, je plannen afstemt op je budget en je helpt om door de technische keuzes te navigeren.

Je krijgt hulp bij:

  • Bepalen van de juiste volgorde van werken
  • Inschatten van impact en haalbaarheid
  • Maximaliseren van premies
  • Vertalen van je plannen naar een concreet, haalbaar project

Waarom niet gewoon renoveren?

Omdat “gewoon” renoveren vaak leidt tot half werk. Een nieuwe keuken plaatsen zonder eerst je buitenschil te isoleren? Zonde van je investering. Een benovatie kijkt naar het totaalplaatje.

Met deze aanpak:

  • Vermijd je dubbel werk of nutteloze kosten
  • Haal je het maximum uit premies
  • Maak je je woning toekomstbestendig

Sinds 2023 is er trouwens in veel gevallen renovatieplicht bij aankoop van woningen met EPC-label E of F. Een benovatie is dus niet alleen slim, maar soms ook noodzakelijk​.

Jaar ervaring

Gerealiseerde projecten

Nieuwbouw projecten

renovatie projecten

Hoe begin je eraan?

Door niet zomaar in het wilde weg te verbouwen, maar te starten met een benovatie stappenplan.

De volgorde die het meeste resultaat oplevert:

  1. Dak: hier verlies je het meeste warmte
  2. Buitenmuren (of in de spouw, of binnenafwerking)
  3. Ramen, deuren, glas
  4. Vloeren (en onderliggende structuren)
  5. Technieken: denk aan verwarming, ventilatie, warm water

Elke stap zorgt voor minder warmteverlies en een lager energieverbruik​.

Ontdek onze renovatieprojecten

Onze klanten zeggen…

Premies en begeleiding

Goed nieuws: de Vlaamse overheid ondersteunt benoveren via benovatiepremies. Je krijgt financiële steun voor isolatie, technieken en meer. Hoe beter je EPC-score na de werken, hoe hoger de premie​.

Alle actuele info over premies, voorwaarden en aanvraagprocedures vind je op de officiële website van de Vlaamse overheid.

Je hoeft dit niet allemaal alleen uit te zoeken. Met SITO aan je zijde weet je precies:

  • Welke werken eerst komen
  • Waar je het meeste op bespaart
  • Welke subsidies je kan aanvragen
  • Hoe je alles praktisch aanpakt

Ook SITO architecten helpt je graag met jouw benovatie – van eerste idee tot volledige uitwerking.

Veelgestelde vragen

Renoveren draait vooral om het verbeteren van comfort, energiezuinigheid en indeling. Restaureren gaat meer over het behouden van historische of authentieke elementen. Bij Benovatie ligt de focus op toekomstgericht renoveren, mét respect voor het karakter van je woning, als dat belangrijk voor je is.

Je kan gerust stap voor stap werken. Zolang je de juiste volgorde respecteert, haal je toch het maximum uit je inspanningen én uit de premies. Een architect helpt je om die fasering slim aan te pakken.

 

Dat hangt af van je EPC-score, je woningtype en de werken die je plant. Op deze pagina van de Vlaamse overheid vind je alle voorwaarden overzichtelijk uitgelegd.

Neem contact op

Klaar om je woning futureproof te maken? Of heb je nog vragen over benoveren, binnenafwerking of subsidies? Neem gerust contact op.