Het financieel voordeel van een BEN-woning
Een BEN-woning: wat is dat?
Ben je binnenkort van plan om een woning te bouwen of verbouwen? Dan heb je vast al gedacht aan energiezuinige technieken of materialen. Duurzaam wonen is immers steeds meer een must. Kwam je de term BEN-woning al eens tegen, en vraag je je af wat hiermee bedoeld wordt? We leggen het hier kort voor je uit.
Een BEN-woning is in feite de woning van de toekomst. BEN betekent: Bijna-EnergieNeutraal wonen. Het opzet van een BEN-woning is namelijk om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Daar bovenop wordt ervoor gezorgd dat de energie die nodig is zoveel mogelijk uit hernieuwbare bronnen komt. Bijna-energieneutraal bouwen is sinds 2020 verplicht voor alle bouwaanvragen. Vanaf 2023 is er tevens een renovatieverplichting, waardoor we worden aangezet om zo energiezuinig mogelijk te renoveren.
Hoeveel besparen met een BEN woning?
Een BEN-woning bouwen of verbouwen is een toekomstgerichte en noodzakelijke keuze. Naast de voordelen voor het milieu, zal je dankzij de BEN principes een pak energie en dus ook geld besparen.
Een BEN-woning verbruikt bijzonder weinig energie. Dat kan dankzij moderne, milieuvriendelijke technieken om te verwarmen, verkoelen en ventileren. Denk aan: een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp. De belangrijkste voorwaarde hierbij is natuurlijk: een kwalitatieve, doorgedreven isolatie.
Hoeveel energie verbruikt een BEN woning nu precies? En hoeveel kan je dus besparen? Dat hangt natuurlijk af van welke keuzes of aanpassingen werden gedaan, en welk E-peil je hiermee hebt bereikt. Over het algemeen kunnen we stellen dat een BEN-woning tot 50% minder energie verbruikt. Je investering uit zich dus in een onmiddellijke besparing op je energiefactuur.
Premies en subsidies voor BEN
Het grootste financieel voordeel is de energiebesparing. Maar, niet onbelangrijk, is dat de waarde van je woning ook navenant zal stijgen. En nog meer goed nieuws: voor je investering in energiezuinige technieken krijg je van de overheid ook een duwtje in de rug.
Voor een nieuwbouwwoning is dit tot en met 2022 in de vorm van een korting op de onroerende voorheffing, namelijk tusen de 50% en 100%. Deze korting wordt automatisch op het aanslagbiljet toegekend van het jaar nadat de bouwaanvraag werd ingediend. Je ontvangt deze korting gedurende vijf jaar. Vanaf 2023 is deze maatregel enkel nog van toepassing voor een (gedeeltelijke) herbouw of voor een ingrijpende energetische renovatie.
Ook voor energiezuinige renovaties (zogenaamde BENovaties) worden door de overheid verschillende subsidies voorzien, waardoor je je investering nog sneller terugverdient. Zo zijn er premies voor isolatie, het installeren van zonnepanelen, de plaatsing van een warmtepomp… Kortom: BENoveren loont.
Bouwen en verbouwen met SITO architecten
Heb je plannen om een BEN-woning te bouwen? Of te verbouwen volgens de BEN-principes? Dan neem je best contact op met een ervaren architect. Bij SITO-architecten zijn we klaar voor de toekomst en kunnen we je zeker helpen in het realiseren van je droomwoning. Met onze jarenlange expertise in de bouw van BEN-woningen, zijn we alvast de geknipte partner.
We houden bovendien rekening met mogelijke subsidies voor je project. Bij nieuwbouw is dat belangrijk, want als je achteraf nog maatregelen zou nemen om de woning energiezuiniger te maken, dan heeft dat geen invloed meer op de korting op de onroerende voorheffing. Het is dus iets waar we rekening mee houden bij de bouw van je woning. Ook voor BENovaties staan we graag voor je klaar!