De aanleg van een wadi of infiltratiekom als infiltratievoorziening in een BEN-woning
De eigenschappen en voordelen van een BEN-woning hoeven we hier vast niet meer uit de doeken te doen. Ook hadden we het in voorgaande blogs al uitvoerig over bouwmaterialen, binnenafwerking en architecturale trends. Deze keer staan we eens stil bij de omgeving rond de woning. Al gehoord van een wadi of infiltratiekom voor de tuin? Ontdek hier of de aanleg van een wadi aan je BEN-woning iets voor jou kan zijn.
Wat is een wadi?
Het concept van een wadi of infiltratiekom wordt al jaren toegepast in de openbare ruimte, hoofdzakelijk in verstedelijkt gebied. Maar ook energiezuinige woningen, zoals Bijna Energieneutrale (BEN) woningen, hebben baat bij een wadi in de tuin.
Een wadi is in feite een soort greppel waarin de waterafvoer van neerslag naartoe wordt geleid. Het is een vorm van duurzaam waterbeheer met als belangrijkste doel het opvangen en laten infiltreren van regenwater. Een wadi draagt bij aan het voorkomen van wateroverlast en het bevorderen van de grondwateraanvulling: twee eigenschappen die steeds meer aan belang winnen.
Waarom een wadi als infiltratievoorziening in een woning?
Ook in ons dagelijks leven ondervinden we steeds meer de gevolgen van de klimaatverandering. Periodes met onophoudelijke regen en kurkdroge maanden wisselen elkaar af. Op het moment dat onze grond alle neerslag niet meer kan slikken, is een wadi dé gedroomde oplossing. Bovendien kan iedereen hiervoor z’n steentje bijdragen!
Leg je een wadi aan in de tuin van je woning, dan laat je dat kostbare water immers niet verloren gaan, en komt het tijdens droge periodes goed van pas. Door regenwater in de bodem te laten infiltreren, draagt een wadi bij aan de aanvulling van het grondwater, en dus tot een gezond ecosysteem.
Hoe ziet een wadi er uit?
Het ontwerp van de wadi moet er voor zorgen dat het regenwater er gemakkelijk naartoe kan stromen en vervolgens geleidelijk kan infiltreren in de bodem. De vorm en diepte van de wadi spelen hierbij een rol. Ook het materiaal van de bodem de waterdoorlaatbaarheid is cruciaal.
Een wadi is gewoonlijk opgebouwd uit verschillende lagen, met materialen die helpen bij de infiltratie van water. Heb je bijvoorbeeld een zwaardere bodem, zoals een leem- of kleibodem? Dan dien je zeker voor een degelijke grondlaag van bijvoorbeeld grind te zorgen. Ook de keuze van geschikte beplanting draagt bij aan een efficiënt waterbeheer in je wadi. De beplanting helpt immers niet alleen bij het vasthouden van water, maar kan ook de bodemstructuur verbeteren.
Een wadi in een BEN-woning?
Het toepassen van een wadi past goed in het kader van duurzaam bouwen. Heb je interesse in een wadi in de tuin van een BEN-woning? Plan dit dan zorgvuldig en laat je bijstaan door een expert. Bij het aanleggen van een wadi moet rekening worden gehouden met de plaatselijke omstandigheden, zoals de hoogteligging van het terrein en de aard van de bodem. Het is uiteraard ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de wadi op een plek wordt geplaatst waar overtollig regenwater naartoe kan stromen.
Zit je nog met vragen omtrent de aanleg van een wadi aan je BEN-woning? Aarzel niet om contact op te nemen met onze architecten. We nemen met plezier de tijd om te luisteren naar al je wensen en helpen je graag verder met je woondroom.