Hoe wordt houtskeletbouw afgewerkt?
Bij SITO architecten geloven we al lang in de meerwaarde van houtskeletbouw vanwege de vele voordelen die deze bouwstijl te bieden heeft. We krijgen nog vaak praktische vragen over houtskelet in vergelijking met een traditionele woning. We stonden al stil bij de verschillen in fundering en structuur. Maar hoe wordt houtskeletbouw afgewerkt?
Hoe wordt de structuur opgebouwd?
Bij een houtskeletbouw is, zoals de naam het zegt, het geraamte van jouw woning een houten constructie. Die dragende structuur bestaat uit verticale, houten stijlen verbonden met dwarsprofielen. De toevoeging van diagonale balken en bijkomende beplating tussen de profielen, maken dit een erg stabiel geheel.
Een houtskelet is sterk en draagkrachtig. Daarenboven zorgt het gebruik van hout ervoor dat de woning super isolerend is. Voor een energiezuinige en ecologische woning is houtskeletbouw dus de perfecte keuze.
Welke materialen worden gebruikt bij houtskeletbouw?
Naast hout worden ook heel wat andere materialen gebruikt. Zo wordt de fundering, net als bij een traditionele woning, uitgevoerd in beton. Maar gezien houtskeletbouw een lichtere bouwtechniek is, dient de fundering echter minder zwaar te zijn.
Vervolgens wordt tussen het houten geraamte een dikke isolatielaag aangebracht. Die bestaat gewoonlijk uit glas- of steenwol, maar er kan ook gekozen worden voor een ingeblazen isolatie zoals cellulose. Zowel glas- als steenwol bevinden zich in brandklasse A. Dat betekent dat ze niet brandbaar zijn en dus een goede keuze voor een brandveilige woning.
De bekleding van de binnenwanden is meestal een gipsplaat. Die is erg veelzijdig en kan naar smaak worden afgewerkt. Maar hoe zit het met de afwerking van de gevel en buitenmuren? Wel, bij een houtskeletbouw zal je aan de afgewerkte woning zelden zien dat het om houtskelet gaat. Dat komt omdat je ze kan afwerken zoals elke andere woning. Qua afwerking en materialen is er dus een enorme keuzevrijheid.
Hoe wordt een woning in houtskelet afgewerkt?
De mogelijkheden op vlak van gevelbekleding zijn eindeloos. Trek je de lijn door en kies je voor een houten gevel? Dat is perfect mogelijk, want heel wat houtsoorten zijn hiervoor geschikt. Ze geven een warme, natuurlijke look aan jouw woning. Ecologisch met recuperatiehout, elegant met tropisch hardhout of een uniek effect met zwarthout? Er zijn tal van mogelijkheden om jouw gevel te personaliseren.
Ben je fan van een moderne woning, dan gaat je voorkeur waarschijnlijk uit naar gevelbepleistering. Het geeft de buitenmuren een egale en strakke afwerking. Pleister is allesbehalve saai: je kan naar hartenlust kiezen tussen verschillende texturen en kleuren. Met een extra waterafstotende behandeling blijven de crepi buitenmuren bovendien extra lang schoon.
Tenslotte is er de topper onder de gevelbekledingen: de gevelsteen. Hier kan je werkelijk alle kanten mee uit. Van rustiek naar klassiek tot een moderne, strakke uitstraling, er is een geschikte gevelsteen voor iedere stijl, voegloos tot traditioneel gemetste gevel. De traditionele baksteen, verkrijgbaar in alle maten en kleuren, is dus ook bij houtskeletbouw een mogelijkheid en prima keuze.