Houtskeletbouw: 5 belangrijke voordelen
Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een nieuwbouwwoning in houtskeletbouw. En dat is niet zonder reden. Deze opkomende bouwmethode kenmerkt zich door een bijzonder snel constructieproces. Interessant! Er zijn bovendien nog voordelen aan verbonden. We bespreken de vijf belangrijkste.
Voordelen van houtskeletbouw
1. Het is een snelle manier van bouwen
Een houtskeletbouw wordt geproduceerd volgens een prefab bouwsysteem. Vakmannen met de nodige kennis en ervaring maken dit in een atelier of fabriek. Het is onmiddellijk wind- en waterdicht. Eenmaal klaar, plaatst men het houten geraamte op de bouwplaats. Na slechts enkele dagen staat de structuur van jouw woning er! Het gaat snel zonder in te boeten aan kwaliteit.
2. Duurzaam
Ecologisch bouwen is helemaal in. Je kan er niet meer om heen. Zeker nu de BEN-principes vanaf 2021 verplicht worden, moet je rekening houden met het ecologische aspect van jouw toekomstige woning. Met een houtskeletbouw zit je op dat vlak goed. Hout is een milieuvriendelijk bouwmateriaal met een uniek vermogen om CO² op te slaan. Ook de verwerking ervan tijdens het productieproces is niet energievretend. De constructie van jouw woning heeft dus minder impact op het klimaat dan bij de traditionele bouwaanpak. Hierover meer info in onze blog houtskeletbouw versus traditioneel bouwen. Ook nadien levert een houtskeletbouw woning op. Het is namelijk gemakkelijker te verwarmen doordat het bijzonder goed geïsoleerd wordt. Zo beperk je jouw energieverbruik en bijgevolg CO²-uitstoot.
3. Goede isolatie
Hout is een energiezuinig bouwmateriaal dat uitstekende isolerende eigenschappen heeft. Er is geen risico op koudebruggen en de isolatie wordt in de dragende structuur geplaatst. Dit levert een betere thermische energieprestatie op. Met andere woorden: je behaalt gemakkelijker het vereiste lage e-peil. Ook jouw energiefactuur daalt. Zo hou je meer over op het einde van de maand.
4. Gezond binnenklimaat
Een houtskeletbouw is een droge bouw, er komt geen water aan te pas. Daarom moet de ruwbouw, in tegenstelling tot bij de traditionele bouwmethode, niet uitdrogen. Dit blijft zo. Er is een stabiele luchtvochtigheid in een huis uit houtskeletbouw. Dat leidt op zijn beurt voor een comfortabel binnenklimaat met weinig kans op schimmels, huisstofmijt, bacteriën en virussen.
5. Alle bouwstijlen zijn mogelijk
Wie kiest voor houtskeletbouw, heeft architecturale vrijheid. Van modern tot landelijk: jij bepaalt de look van jouw droomhuis. Hout combineert een laag gewicht met een hoge sterkte en stijfheid. Dat biedt ontzettend veel mogelijkheden. Bovendien kan er prima rekening gehouden worden met de steeds belangrijker wordende eisen rond ventilatie, isolatie, leidingen en verwarming. Daarnaast kan je hout goed combineren met andere materialen voor bijvoorbeeld de gevelafwerking. Dat alle bouwstijlen mogelijk zijn met een houtskeletbouw, is een ware troef!
Wil jij in het nieuwe jaar graag starten met jouw bouwproject, maar twijfel je nog over de geschikte bouwmethode? Contacteer ons voor meer info over de mogelijkheden en portfolio.