Regularisatie bouwovertredingen

Regularisatie bouwovertreding

De regularisatie van een oude bouwovertreding is een veelbesproken onderwerp. Wens je bijvoorbeeld een woning met een inbreuk of bouwmisdrijf te verkopen? Dan kan je deze overtreding best zo snel mogelijk regulariseren door een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Bij SITO Architecten bieden we deze service aan. Lees hier alles over de procedure voor het regulariseren van bouwovertredingen.

Wat is een bouwovertreding?

Een bouwovertreding is een schending van bouwvoorschriften of -wetten. Dit gebeurt wanneer er zonder de juiste vergunningen of in strijd met de bouwregels wordt gebouwd, gerenoveerd of verbouwd.

huis met bouwovertreding verkopen of kopen

Plan je een verbouwing aan een woning? Dan moet je als eigenaar voor bepaalde zaken de nodige vergunningen aanvragen. Doe je dit niet, dan bega je een bouwovertreding. Bij de verkoop van het pand moet dit dan verplicht worden meegedeeld aan de kopers. Zelfs na verjaring blijft een niet-vergunde constructie immers illegaal.

Ook indien het gebouw van eigenaar verandert, mag de bouwovertreding niet in stand gehouden worden. Als nieuwe eigenaar komt deze inbreuk dus op jouw conto. Gelukkig bestaat de informatieplicht, waarbij de notaris moet nagaan welke vergunningen werden uitgereikt en of er inbreuken werden vastgesteld. Een huis met een bouwovertreding verkopen of kopen? De beste piste is in beide gevallen om over te gaan tot regularisatie.

Bouwovertreding regulariseren met SITO Architecten
Neem vandaag nog contact met ons op.

Voorbeelden van bouwovertredingen

Als potentiële koper vraag je best even na of alle omgevingsvergunningen in orde zijn. Ook als huidige eigenaar ben je best op de hoogte van mogelijke inbreuken op je eigendom. Enkele voorbeelden van vaak voorkomende bouwovertredingen:

  • Is er een aanbouw, zoals een carport of veranda? Kijk zeker na of deze vergund is.
  • Hetzelfde geldt voor een bijgebouw, zoals een garage of tuinhuis.
  • De aanleg van een oprit moet vaak vergund worden.
  • Voor wijzigingen aan de voorgevel, zoals het plaatsen van isolatie of gevelafwerking, moet eveneens een vergunning aangevraagd worden.

In sommige gevallen is een vergunning niet verplicht, en kan je in aanmerking komen voor een meldingsprocedure. Bij een totaalrenovatie kan SITO Architecten je persoonlijk advies verlenen over de werkzaamheden die al dan niet vergunningsplichtig zijn. Neem gerust contact op met één van onze experts.

Kan je een bouwovertreding regulariseren?

Dien je een oud bouwmisdrijf achteraf nog recht te trekken – als koper of verkoper -, dan spreken we van de regularisatie van een bouwovertreding. Een regularisatie aanvragen kan bij de dienst ruimtelijke ordening van jouw stad of gemeente.

Maar vergis je niet, hier komt heel wat administratie bij kijken. Een aanvraag tot regularisatie is namelijk een volledige stedenbouwkundige aanvraag. Indienen en opvolgen laat je dus best over aan een ervaren architect, zoals SITO Architecten. 

Wat bij een bouwovertreding?

Procedure voor regularisatie

Om een bouwovertreding te regulariseren, dien je een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Hier doorloop je dezelfde stappen als een nieuwe aanvraag. Er is met andere woorden geen afzonderlijke, specifieke procedure voor regularisatie. De overheid houdt er namelijk geen rekening mee indien de werken reeds uitgevoerd zijn.

De aanvraag tot regularisatie wordt dus best ingediend door een architect. Gezien de complexe regelgeving is dit ongetwijfeld de beste piste. Bij de aanvraag dien je o.a. plannen bij te voegen, en komt heel wat administratie kijken. Als expert ter zake, geeft je architect je zekerheid en gemoedsrust. Zo is het pand volledig en correct vergund en riskeer je geen boete of PV.

Wat kost een regularisatie van een bouwovertreding?

Een veel gestelde vraag: wat kost de regularisatie van een bouwovertreding? Daarop is geen eenduidig antwoord: de kostprijs van een regularisatie kan tussen €1.000 en €10.000 bedragen. Alles hangt af van de complexiteit van het dossier. Over welke overtreding gaat het? Dient er een opmeting te gebeuren? Om een goed beeld van de prijs te krijgen, neem je dus best even contact op. Zo kunnen we je specifieke situatie bekijken en het juiste advies geven.

Laat de kostprijs je echter niet afschrikken. Een regularisatie breng je best zo snel mogelijk in orde. Zoals gezegd, is een bouwovertreding gehecht aan een gebouw. Als eigenaar word je dus aansprakelijk gesteld, ook voor oude inbreuken. Het risico is een gevangenisstraf en een fikse geldboete.

regularisatie bouwovertreding

Regularisatie bouwovertreding met SITO architecten

Wil je terug op twee oren slapen? Doe dan beroep op een architect met kennis van zaken. Bij SITO-architecten kunnen we je bijstaan bij de regularisatie van een bouwovertreding. We bieden professioneel advies op maat, maken de plannen op en kunnen overgaan tot het indienen van de vergunning. Met onze jarenlange ervaring en expertise zijn we ongetwijfeld de geknipte partner voor jouw project.

Onze klanten zeggen...

Great Hope
15/06/2022
Excellent people, Super work, everyone given positive news, easy and direct way, we are never forget the especial moment, high recommended I would like to say it's top top top
Kharien Edwards
08/02/2022
Een fantastische samenwerking met een top architectenkantoor. Vlotte communicatie en zeer correct nakomen van afspraken waarbij een goede opvolging van de werken gegarandeerd werd. Mijn man en ik hebben dit kantoor aangeraden aan verschillende van onze vrienden die op hun beurt super tevreden zijn!
Toon Bronselaer
15/11/2021
Zeer goede communicatie en opvolging van ons bouwproject
Stijn De Glas
22/10/2021
De samenwerking met Sien was vanaf het begin top. Niet enkel heeft ze voor een wel doordacht en functioneel ontwerp gezorgd, ze heeft er ook voor gezorgd dat we een nieuwbouwwoning hebben waar we trots op zijn en waar we ons van begin af aan in thuis voelen.
Koen Duym
19/10/2021
We hebben in Sien van sito-architecten iemand gevonden die echt naar ons luisterde en begreep wat voor ons belangrijk was. Wij weten niet zoveel van verbouwen dus we waren blij dat Sien bij het opmaken van ons plan vertelde wat de impact van onze wensen was op doorlooptermijn of kosten zodat wij makkelijk een keuze maken konden maken. Tijdens de eigenlijke werken volgde ze alles nauw op met een wekelijkse werfvergadering ter plaatse. Beslissingen werden steeds in overleg genomen. Ik kan het iedereen aanraden om in zee te gaan met sito architecten.
Bjorn Vandendriessche
04/10/2021
De architect luistert naar de wensen van de bouwers en probeert zoveel mogelijk rekening te houden met die wensen binnen het vooropgestelde budget. Bij ons heeft dit geleid tot een strakke maar toch dynamische woning die veel positieve reacties losmaakt bij bezoekers. In tegenstelling tot bij sommige andere architectenbureaus wisten we als klanten vooraf heel duidelijk wat de architect zou kosten en wat we mochten verwachten. Goede opvolging van de werken. Voor ons mocht er op sommige vlakken iets creatiever met de beschikbare (bouw)ruimte omgegaan worden. Anderzijds zou dat geleid hebben tot een hoger kostenplaatje natuurlijk. Al bij al kijken we heel tevreden terug naar onze samenwerking!
Ruben Wittevro Ge
30/09/2021
Goede/open samenwerking met Sien van bij het begin - denkt mee na, geeft de tijd die nodig is, challengt budget/maakt het realistisch (wat finaal ook zo gebleken is), vlotte communicatiestroom, goede opvolging van de werken (binnen tijd, scope en kost)
Karine Vitrier
20/09/2021
De samenwerking met Sito-architecten was een zeer fijne ervaring voor ons. De verbouwingsprojecten voor twee verschillende projecten werden zeer stipt opgevolgd en nauwkeurig begeleid. Sien Van Liefferinge bracht steeds snel de gevraagde aanpassingen en nodige oplossingen aan en was vlot bereikbaar voor al onze vragen. Goede verhouding kwaliteit prijs voor de geleverde diensten. Een aanrader!
leen joos
19/09/2021
Ik kan terugblikken op een vlotte en aangename samenwerking met SITO Architecten voor de verbouwing van een rijwoning. Er was een zorgvuldig uitgewerkt ontwerp, duidelijke communicatie naar de bouwheer, budgettering en timing die in de lijn van de verwachtingen lagen maar ik waardeerde vooral de goede coördinatie van SITO Architecten tussen de verschillende aannemers zodat de verschillende werkzaamheden elkaar vrij vlot opvolgden.

Veelgestelde vragen

Een bouwovertreding wordt meestal vastgesteld door de stedenbouwkundige diensten of via een klacht van een buur. U kunt zelf controleren of een gebouw een bouwovertreding begaat door het bouwdossier op te vragen bij de gemeente of via het kadaster. Als er geen vergunning is of de werken niet conform de vergunning zijn uitgevoerd, kan er sprake zijn van een bouwovertreding.

Ja, in België kan een bouwovertreding verjaren. Voor bouwovertredingen gepleegd na 1 september 2009 geldt een verjaringstermijn van 10 jaar. Voor overtredingen vóór deze datum gelden de oude regels, waarbij sommige bouwovertredingen na 5 jaar verjaren. Na de verjaring kan de gemeente geen juridische stappen meer ondernemen, maar het gebouw blijft onvergund en kan niet zomaar worden verkocht of gebruikt zonder regularisatie.

De boete voor een bouwovertreding varieert sterk afhankelijk van de ernst van de overtreding, de locatie, en of er sprake is van herhaling. Boetes kunnen enkele honderden tot duizenden euro’s bedragen. In sommige gevallen kan de boete oplopen tot €50.000 of meer.

 

De duur van een regularisatieprocedure hangt af van de complexiteit van de situatie en de snelheid van de gemeentelijke diensten. Het kan variëren van enkele maanden tot meer dan een jaar. Hierbij moet u een regularisatieaanvraag indienen, die door de gemeente wordt beoordeeld.

De gevolgen van een bouwovertreding kunnen onder meer zijn:

  • Boetes
  • Verplichte aanpassingen aan de constructie
  • Verplichte afbraak van de constructie (in ernstige gevallen)
  • Problemen bij verkoop van het pand
  • Problemen bij het verkrijgen van verzekeringen
  • Negatieve impact op de waarde van het vastgoed

Ja, een regularisatie kan geweigerd worden als de bouwwerken niet voldoen aan de stedenbouwkundige voorschriften of ruimtelijke ordening. In dat geval kunnen de bevoegde diensten eisen dat de bouwovertreding wordt gecorrigeerd, wat kan leiden tot verplichte aanpassingen of zelfs afbraak van het gebouw.

Bouwovertreding regulariseren met SITO Architecten
Neem vandaag nog contact met ons op.